Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna gällande våra kurser, förkunskapskrav och annat gällande FLOWs verksamhet.

Betalning

Villkor

Kurser

Övrigt

Pole

Betalning

Hur betalar jag min bokning?

Flow erbjuder tre olika betalningsmöjligheter vid bokning:

 • kort
 • faktura*
 • delbetalning*

Betalning kan INTE göras på plats i studion och gällande våra bokningar godtar vi inte betalning kontant eller via swish.

*Delbetalning och faktura erbjuds ej som betalningsmetod vid bokning av träning online.

Läs mer om betalning här.

Är FLOWs kurser godkända för friskvårdsbidrag?

Ja! Både Pole, Aerial och våra övriga träningsformer är godkända aktiviteter som arbetsgivaren kan erbjuda skattefritt! Även om Pole och Aerial inte nämns i Skatteverkets lista med exempel på godkända aktiviteter så är det bekräftat att båda träningsformerna är godkända. Friskvårdsbidraget nyttjas av många av FLOWs elever!

För att ansöka om friskvårdsbidrag från din arbetsgivare behöver du ge dem både din boknings- och din betalningsbekräftelse du fått från FLOW via mejl. Dessa två bekräftelser fungerar tillsammans som ett komplett betalningsunderlag och har skickats till dig via två separata mejl från FLOW.

På skatteverkets hemsida hittar du fler detaljer kring friskvårdsbidrag.

Kurser

Kurserna har redan börjat, kan jag boka ändå?

Självklart! ☺️

Boka in dig som vanligt på kursen, du får så klart ta igen de lektioner du missat. Du kan ta igen de träningstillfällen du missat på annan kurs på samma steg, eller tidigare steg. Svara på din bokningsbekräftelse så hjälper vi dig vidare med hur du går tillväga för att ta igen missade klasser.

Hur långa är lektionerna och kurserna?

För att vara lite flexibla kan våra kurser och lektioner variera i utbud. Vanligast är dock att våra lektioner är på 90 minuter och mellan 8-16 veckor.

Vid varje kurs på bokningssidan finns en “INFO” knapp där du hittar Tidsplan för den kurs du vill boka, här framgår tydligt exakt vilka datum, d.v.s. hur många lektioner, och tider som ingår i den kurs du tänkt boka.

Kan jag ta igen lektioner som jag missar på kursen?

Ja, hos oss finns möjlighet att ta igen lektionstillfällen man missar under sin kursomgång! 😊

Läs gärna mer om frånvaro och ta-igen här.

Jag har bokat en kurs men saknar bokningsbekräftelse?

När du bokar pole steg 3, 4 eller 5 så sker en bokningsförfrågan vid bokning. För dessa nivåer har FLOW krav på vissa förkunskaper vilket gör att bokningarna manuellt behöver stämmas av innan de godkänns. Därmed kan det ta lite tid innan du får din bekräftelse.

Gällande bokningar för andra kurser eller drop-in klasser får du vanligtvis din bokningsbekräftelse direkt via mejl. För övriga bokningar, exempelvis gruppbokningar eller privatlektion får du vanligen svar inom 48 timmar.

Finns det någon åldersgräns på kurserna?

Vi vill att pole ska vara för alla! Ibland sätter vi in särskilda junior-klasser anpassade för barn och ungdomar, men om detta inte finns på schemat gäller dessa riktlinjer:

För alla bokningar där deltagaren är under 18 måste bokningen skapas i målsmans namn och personuppgifter. Man kan i bokningen sedan uppge namn och kontaktuppgifter för själva deltagaren.

 

Är deltagaren 16-17 år så önskar vi skriftligt tillstånd från målsman.
Är deltagaren under 16 år önskar vi att målsman är med på första lektionstillfället.
Är deltagaren under 13 år önskar vi personlig kontakt med målsman, inledningsvis via mail, innan bokning görs.

Pole

Vad är Poledance?

Poledance, pole-sport, polefitness eller som vi sammanfattar det: Pole. Träningsformen har många namn men gemensamt för samtliga är att man använder en vertikal stolpe som redskap. Det finns väldigt många sätt att använda redskapet och tolka träningsformen och inget är mer rätt eller fel än något annat. Man kan exempelvis utföra träningsformen väldigt dansant, akrobatiskt, sensuellt eller sportigt.

Framför allt så är pole ett väldigt roligt sätt att aktivera sig! Kanske vill du jobba mer på din koordination, bli starkare eller bara hitta ett nytt intresse och möjlighet att träffa nya vänner? ☺️

Vad gör man på lektionerna?

På våra ordinarie kurser kombinerar vi styrkeövningar med snurrar och dans och dessa kurser är anpassade så alla ska kunna gå en kurs hos oss. Vi erbjuder även på vissa studios “Pole in HEELS” då vi fokuserar mer på koreografi och klack-teknik.

Oavsett pole-kurs så börjar lektionerna med en gemensam uppvärmning till musik med fokus på att bli ordentligt varma i kroppen. I uppvärmningen jobbar vi även med styrka och rörlighet anpassa efter vilka övningar som vi ska träna på just den klassen så vi är ordentligt förberedda och undviker att skada oss. Därefter jobbar vi med olika övningar, kombinationer och/eller koreografi och avslutar med en kortare stretch om tiden räcker till!

Hör gärna av dig om du är ute efter något särskilt eller bara vill veta mer om träningsformen! 😊

Vad ska jag ha på mig?

Det absolut viktigaste hos oss är att du känner dig bekväm på lektionerna. På nybörjarklasserna går det alldeles utmärkt att komma klädd precis som man själv känner passar allra bäst. Men om man ändå känner att man vill ha lite tips så kommer det här:

 • Åtsittande kläder är att föredra, så man bättre ser vad man gör i sina rörelser, t.ex. tights istället för lösa byxor.
 • Linne kan vara lite bättre än T-shirt då det finns övningar då vi vill komma åt grepp och hud på överarmen.
 • Efter några lektioner på nybörjarnivån börjar vi sitta på stolpen vilket kräver grepp på insidan av låren. Korta shorts är därmed bra att ta med för att kunna utföra dessa övningar.
 • Inga skor behövs. Oftast tränar vi barfota men det går även bra att träna i strumpor, men det kan bli lite halt.
 • Ha gärna på dig överdragskläder! Det hjälper dig att bli varm på uppvärmningen och att hålla värmen mellan övningar för att minimera skaderisken.
 • Ta av dig smycken på lektionerna! Armband, ringar och klockor kan repa och förstöra våra stolpar så det får du inte bära under träningen.

Vilket steg passar för nybörjare?

Har du aldrig tränat pole eller enbart tagit några enstaka klasser så är det steg 1 som gäller. 

Tänk på att olika pole-studios skiljer sig åt i vilka övningar och vilken teknik som lärs ut. Så har du gått en enstaka kurs eller några få lektioner på en annan studio så rekommenderar vi att du börjar med steg 1 på FLOW för bästa förutsättning att klara våra senare steg.

Här kan du läsa mer om vårt utbud för dig som är ny på FLOW!

Hur får jag bättre grepp på stolpen?

Alla är vi olika och har olika lätt att få ett bra grepp på stolpen. Vilket grepp du får beror bland annat på din teknik, din styrka, din hudtyp och hur mycket du svettas. Här ger vi några tips för att få ett så bra grepp som möjligt:

 • Undvik att smörja in dig med oljiga hudkrämer, håroljor, solkräm, handkräm eller liknande samma dag som klass.
 • Tvätta händerna innan klass med diskmedel (finns i studion).
 • Torka alltid stolpen innan användning (ta med egen liten handduk eller hyr på plats). Torkmedel finns gratis i studion.
 • Använd grepp-medel som är utformat för att ge extra grepp för händer och/eller kropp. Ofta finns detta att köpa på våra studios.
 • Se till att värma upp ordentligt så både du och stolpen blir varm. Utöver värmen så får du även bättre kontroll över din teknik och grepp när dina muskler är aktiverade.
 • TRÄNA! Ju mer du tränar pole, desto starkare kommer du att bli och desto bättre grepp kommer du att få.

Måste man vara vältränad för att börja?

Absolut inte, kom som du är! Vårt kursupplägg är utformat så att du inte behöver några förkunskapskrav alls. Styrka, teknik och smidighet tränar vi på tillsammans under kursens gång.  

Till oss kommer en otrolig blandning av människor i olika åldrar och former som har olika träningsbakgrund eller ingen träningsbakgrund alls. Oavsett så förväntar vi oss absolut inte att du ska kunna det vi lär ut på första försöket utan går lugnt igenom teknikerna från grunden och repeterar tills du känner dig trygg att gå vidare.

Risken finns ju förstås att man tycker det är ganska roligt och efter ett tag råkar BLI ganska vältränad men det är på egen risk! 😉

Vilket steg ska jag som tränat pole på en annan studio innan välja?

Om du har tränat pole på annan studio och du inte känner dig som en nybörjare inom träningsformen är vår generella rekommendation att börja med steg 2 eller steg 3 på FLOW. 

Tänk på att olika pole-studios skiljer sig åt i vilka övningar och vilken teknik som lärs ut. Så även om du har gått en kurs på en hög nivå på en annan studio så kan du med stor sannolikhet lära dig en hel del nytt på ett steg 1 och 1 på FLOW.

På steg 1 och 2 går vi igenom drygt 30 olika övningar och tekniker per kurs och dessa är bra kunna på senare steg utan att instruktören ska behöva gå igenom dessa i detalj igen. Generellt rekommenderar vi våra elever att gå steg 1 minst en gång och steg 2 fler än en gång innan man går vidare till steg 3. 

För steg 3, 4 och 5 tagit fram ett antal övningar som är obligatoriska att behärska för att gå vidare till nästa steg. Läs gärna mer under respektive kurs för mer detaljer kring innehåll i på varje steg.

Osäker? Kontakta oss!
Kontakta oss gärna via mejl innan du bokar en kurs så hjälper vi dig att hamna rätt!

Hur bedöms utförandet av obligatoriska övningar?

På steg 3-5 i Pole så har FLOW ett antal övningar som är obligatoriska att behärska innan man går vidare till nästa steg. Se information för respektive kurs för mer detaljer kring dessa övningar. 

För att FLOW ska bedöma ditt utförande av dessa övningar som “godkänt” så kräver vi att:

 1. Du använder dig av den teknik som FLOW lär ut när du utför övningen. Detta innebär bland annat att du har ett säkert och stabilt utförande genom hela övningen.
 2. Dina in- och utgångar från övningen ska vara säkra och smidiga.
 3. Ditt grepp ska vara stabilt och du ska orka hålla positionen i några sekunder.
 4. Du ska känna dig konsekvent trygg i övningen, inte enbart klara övningen när du har en “bra träningsdag”.
 5. Minimikravet är att du ska klara dessa kriterier på höger eller vänster sida på respektive övning.

Är du osäker på om ditt utförande av en övning bedöms som “godkänd” så fråga gärna din instruktör om feedback! 😊

Har du tränat på en annan studio tidigare och behöver hjälp med bedömning av din teknik så får du gärna kontakta oss via mejl för rådgivning.

Vad händer om jag vill byta steg?

För våra elevers och instruktörers skull vill vi hålla så jämna nivåer på våra kurser som möjligt. Har alla elever liknande förkunskaper så kan instruktören lära ut på en svårighetsgrad som är lagom för samtliga. Detta innebär att våra elever kan få ut så mycket som möjligt av kursen, att vi undviker skador och att våra instruktörer kan känna sig trygga. 

Bokar du ett senare steg utan att kontakta FLOW först finns risk att du:

 • ej får delta på alla övningar på kursen
 • flyttas till en kurs på tidigare steg
 • inte får fullfölja kursen utan återbetalning 

Upplever du tidigt under terminens gång att det steg du bokat är för svårt eller inte tillräckligt utmanade så kan du lyfta det med din instruktör. Om instruktören håller med om att du bör byta till annat steg så kan du byta i mån av plats. 

Har du frågor om detta upplägg så får du gärna kontakta oss via mejl innan du bokar en kurs så hjälper vi dig att hamna rätt!

Hur många personer är man i varje kurs?

På våra ordinarie polekurser så har vi normalt 2 platser per stolpe.

Det här ger dig som elev valmöjligheten att boka 2 platser och vara garanterad en egen stolpe under hela terminen.

Vill du komma undan lite billigare så bokar du 1 plats och är då medveten om att på klasser där det är full närvaro turas man om och hjälper varandra. Ofta varierar närvaron under kursens gång så att man under delar av lektionen kan använda en stolpe ensam.

Denna valmöjlighet är något vi kommit fram till i samråd med våra elever för att kunna erbjuda valmöjlighet om ett lägre pris.

Vill du ha egen stolpe?
Om du vill vara garanterad att ha en egen stolpe under hela terminen så bokar du 2 platser på samma kurs i ditt eget namn.
Använd rabattkoden “EgenStolpe” och få 25% rabatt på plats nummer 2.

PRISJÄMFÖRELSE
Ordinarie polekurs
Dela stolpe – Från 310 kr / timme
Egen stolpe – Från 542 kr kr / timme
(Medlemskap ger ytterligare 20% rabatt på samtliga kurser!)

Hur stort avstånd har FLOW mellan stolparna?

Slipp trängsel och krockar! På en FLOW studio har du alltid minst 2 meter mellan stängerna och 1,5 meter till närmsta vägg eller hinder.

Vad vi känner till är vi den enda studio i Sverige med detta generösa utrymme! Detta medför att vi kan röra oss obehindrat och utföra alla övningar fullt ut utan risk att ta i annan stolpe.

Vilken typ av stolpar har FLOW?

På FLOW har vi permanenta stänger på våra kurser, d.v.s. stänger som är fästa i både golv och tak. Stängerna är även specialbeställda för just studiobruk, är nickelfria och består av ett och samma stycke (inte flera ihopmonterade delar med skarvar), för allra högsta säkerhet.

I vissa städer har vi olika material och tjocklek på stängerna eftersom det finns olika fördelar med dessa. Det kan alltid vara bra att prova olika alternativ!

Villkor

Allmänna villkor för samtliga bokningar

Dessa villkor är tillämpliga på samtliga bokningar av kurser, klasser, events, salhyra och till och därtill förenlig verksamhet som tillhandahålls av FLOWPole AB org. nr. 556882–8866. När du boka skapat en bokning hos FLOW anses du därmed ha accepterat dessa allmänna villkor.

Särskilda villkor kan gälla för enskilda tillfällen, detta finns då specificerat och ersätter dessa allmänna villkor.

Klicka här för att läsa våra allmänna villkor.

 

Övrigt

Kan jag träna i studion på egen hand?

Ja, det finns tider att boka som kallas för “Egen träning”. Träningen sker helt på eget ansvar och personal håller EJ en lärarledd lektion. 

Du kan även boka hela salen själv för eget bruk.

Läsa mer om våra övriga bokningsalternativ här.

Kan jag köpa presentkort hos FLOW?

Självklart kan du det! Presentkortet kan användas vid framtida bokning i valfri studio hos oss på FLOW!

Läs mer om våra Presentkort här.

I vilka sociala medier delar FLOW information?

Utöver vår hemsida så skickar FLOW även ut information via mejl, Facebook och Instagram. Följ gärna vår generella kanaler och de kanaler som tillhör din stad för att inte missa några nyheter. Vi blir även superglada om du stöttar oss med att “gilla” våra inlägg och grupper ❤️

För att enkelt hitta bland våra kanaler har vi listat samtliga kanaler utöver hemsidan här:

Generell information

Facebookgrupp:
FLOWFamiljen

Facebooksida:
FLOWPolefitness

Instagram:
FLOWPole

Stads-specifik information:

Facebookgrupper:
FLOW Stockholm elever
FLOWLinkoping elever
FLOW Örebro elever
FLOW Borlänge elever

Facebooksidor:
FLOW Stockholm
FLOW Linköping
FLOW Örebro
FLOW Dalarna

Instagram:
FLOW Stockholm
FLOW Linköping
FLOW Örebro
FLOW Dalarna